Thursday 4 August 2011

Kek Batik Malaysia

Kek Batik Malaysia
  
Bahan Bahannya:
  • 300 gm biskut Mary
  • 220 gm mentega
  • 4 biji telur
  • ½ tin susu pekat
  • 1 gelas gula
  • ¼ gelas Nestume kasar
  • 1½ gelas susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 bungkus cooking chocolate
  • 1 cawan biji gajus
Cara Membuatnya:
Pukul mentega dengan gula sampai kembang. Masukkan telur satu persatu sambil dikacau hingga rata.
Cooking Chocolate dimasak dengan susu cair hingga hancur. Angkat dan sejukkan sebentar. Masukkan Nestum dan susu pekat ke dalamnya sambil dikacau hingga rata. Setelah rata masukkan ke dalam adunan mentega bersama esen vanila serta biji gajus yang ditumbukkan sedikit.
Masakkan semua adunan ini di dalam periuk sehingga pekat. Setelah itu patah patahkan empat biskut Mary dan masukkan ke dalam adunan tadi sambil dikacau hingga rata. Bila biskut tadi cukup lembut angkatkan adunan ini dan tuangkan ke dalam loyang kemudian di sejukkan di dalam peti sejuk.
Bahan Lapisan Atas
  • 1 bungkus agar agar Swallow (putih)
  • 150 gm pati santan
  • 150 gm gula
  • 50 gm tepung jagung
Cara Membuatnya:
Bancuhkan tepung jagung dengan 50 gm pati santan hingga sebati. Masakkan agar agar bersama 100 gm pati santan dan gula sehingga hancur. Setelah hancur tuangkan bancuhan   tepung jagung ke dalamnya sambil dikacau hingga cukup rata.
Bila telah masak bolehlah diangkat dan jika mahu boleh diwarnakan. Setelah itu tuangkan adunan ini ke atas loyang adunan chocolate tadi kemudian taburkan dengan sedikit biji gajus serta kelapa parut di atasnya dan sejukkan semula di dalam peti sejuk sehingga cukup keras.

No comments:

Post a Comment