Thursday 4 August 2011

Kek Keju

Kek Keju
  
Bahan Bahannya:
  • 2 cawan biskut manis yang sudah dihancurkan
  • 100 gm mentega cair
Kedua dua bahan ini dicampurkan bersama sambil digaulkan hingga rata dan ditekankan adunan ini ke dalam acuan dan sejukkan sehingga keras didalam peti sejuk.
Bahan Untuk Isinya:
  • 200 gm Philadelphia Cream Cheese
  • 1 bungkus Jelly Lemon
  • 1 sudu besar gelatin
  • 1 tin susu pekat
  • 1 tin besar Nestle's Cream
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar air lemon
Cara Membuatnya:
Kacau Cream Cheese hingga cukup lembut. Cairkan Jelly Lemon dengan gelatin serta 1 cawan air panas.
Campurkan susu pekat ke dalam adunan Cream Cheese dan adunan Jelly Lemon sambil dipukul hingga rata.
Campurkan air lemon ke dalam Nestle's Cream sambil dipukul hingga sebati. Masukkan ke dalam adunan Cream Cheese. Tuangkan adunan ini ke dalam acuan yang berisi campuran biskut manis tadi. Setelah itu sejukkan kembali ke dalam peti sejuk selama 3 jam atau sehari semalam. Setelah itu bolehlah dibakar hingga masak.

No comments:

Post a Comment