Friday, 5 August 2011

Resipi Biskut-Biskut Cornflake


RESEPI KUIH RAYA

Resipi Biskut-Biskut Cornflake

BISKUT BADAM CORNFLAKES

 
Bahan-bahannya
1 cawan tepung naik sendiri
2 cawan cornflakes di kisar halus
1.1/2 cawan serbuk badam
150 gam mentega
100 gm gula kastor
1 biji telur
1/2 camt vanilla
 


Hiasan:-

Coklat putih di cairkan
Coklat masakan di cairkan
Cara Membuatnya
Ayak tepung, kemudian gaulkan dengan cornflakes yang telah di kisar dan
badam. Ketepikan. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla. Kaup
balikkan adunan tepung hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Canai
setebal 3 mm, terap denga penerap biskut kegemaran anda. Susun di atas
dulang pembakar yang telah di lenserkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu
180 darjah celcius selama 15 minit. Sejukkan di atas redai kuih.
Sementara itu cairkan coklat masakan putih dan coklat. Sapukan coklat
putih di atas permukaan biskut. Ambil lidi dan celupkan kedalam coklat
cecair berwarna coklat dan corak/lukiskan di atas permukaan biskut yang
telah di sapukan coklat putih. Biarkan coklat membeku dan simpan di
dalam bekas kedap udara.
 
 
 
Biskut Cornflakes
Bahan-bahan:
105 gm mentega
2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat
½ cawan gula halus
2 sudu madu
1 biji kuning telur
¾ cawan tepung naik sendiri
1 biji parutan kulit limau sunkist
Cara :
Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul hingga
sebati. Masukkan tepung naik sendiri, cornflakes, parutan kulit limau
dan madu. Sudukan kecil2 atau bulatkan sebesar ibu jari. Bakar.
Bahan B
125 gm mentega/marjerin
100 gam gula kastor
1 biji telur
1 camt parutan limau oren
1 camt vanilla



Biskut Cornflakes Cococrunch

Bahan-bahan:
2 cwn tepung jagung
2 cwn planta/mentega
2 cwn gula
4 cwn tepung gandum di goreng dahulu & diayak
1 kotak kecil cornflakes/cococrunch (250/275 g)
2 biji telur – kuning saja
1 sudu teh baking powder
sedikit esen vanila


Cara :
pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan tepung, telur, tepung
jagung, baking powder, essen vanila – uli hingga sebati akhir sekali
masukkan cornflakes/cococrunch yg telah dihancurkan.

Bentukkan mengikut
kesukaan dan bakar sehingga masak.
*Boleh dihias dengan ceri atau manik mutiara.
*Untuk biskut cococrunch boleh dihias dengan cococrunch yg tidak
dihancurkan
 
 
Biskut Cornflakes Oren Bercoklat
Bahan A
150 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung jagung
100 gm cornflake di kisar kasar

 
Cara membuatnya:-

Ayak tepung naik sendiri dan tepung jagung.

Campurkan cornflakes. Gaul
rata dan ketepikan. Mentega dan gula di pukul sebati, masukkan telur,
esen vanilla serta kulit oren. Gaulkan mentega dengan campuran tepung
dan cornflakes tadi. Gaul sehingga menjadi doh lembut dan terap mengikut
acuan kegemaran anda. Lenserkan dulang pembakar dan aturkan biskut.
Bakar dalam ketuhar selama lebih kurang 15 minit di dalam suhu 180
darjah celcius. Sejukkan di atas redai kuih. Apabila telah benar-benar
sejuk, celup setengah bahagian biskut dalam coklat cair. Taburkan
sedikit badam cincang. Simpan dalam bekas kedap udara.
 
 
CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS

Bahan-bahannya
140 gm Conflakes
200 gm Chocolate Chips
140 gm Gula Kastor (Castor)
6 biji putih telur
1/2 sudu teh Serbuk Vanilli
Sedikit garam
 
Cara-caranya:-
1. Masukkan sedikit garam ,1/2 sudu teh serbuk Vanilli, Putih telur
diadun dlm mesin pengadun hingga sebati.
2. Kemudian perlahankan mesin pengadun masukkan gula sedikit demi
sedikit kemudian adun dgn kelajuan hingga sebati.
3. Setelah sebati keluarkan adunan tadi ke dlm berkas masukkan Conflake
dan kacau perlahan-lahan berselang-seli dgn Chocolate Chips kacau hingga
rata.
4. Ambil Paper Cup susun diatas dulang kemudian ambil sudu dan ambil
sedikit adunan tadi (ikut cita rasa) letakkan ke dlm paper cup tadi.
Setelah penuh diisi satu dulang kemudian masukkan ke dlm ketuhar dgn api
yg cukup perlahan 120 darjah selama 20 minit.


CORNFLAKE CRUNCHIES

Ingredients
105 grams butter or margarine
1/2 cup castor sugar
1 egg yolk
3/4 cup self raising flour, sifted
100 grams cornflakes, lighted crushed
1/4 cup red glace cherries, chopped
1/4 cup toasted almond, skinned and chopped

Method
1. Cream butter and sugar until light and creamy. Add egg yolk and mix
well. Fold in flour, cornflakes, cherries and almonds, and mix well.

2. Shape the dough into small balls and lightly flatten the tops with a
wet fork. Place on a lightly greased baking tray. Bake in a preheat
170 degree celsius oven until lightly browned.



Cornflakes Madu

Bahan-bahan

1/4 cawan mentega
1/4 cawan madu
1 sudu makan gula
4 cawan cornflakes
1/2 cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk
kasar


Cara-cara:-
Mentega, madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg
kecil, kacau sehingga mentega cair. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke
dalam mangkuk. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk
yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Gaul rata dan masukkan dlm cawan
kertas menggunakan sudu makan, kemudian susun dalamloyang dan bakar
selama lebih kurang 10 minit.



CORNFLAKES PERMATA

Bahan-Bahan:
125 gm mentega
100 gm gula
1 biji telur
175 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
125 gm cornflakes
Ceri merah
Mangkuk kertas hitam


Cara:
Pukul gula dan mentega hingga kembang.

Masukkan telur dan esen vanila.
Ayak tepung bersama serbuk penaik. Campur tepung dan cornflakes ke dalam
adunan mentega. Gaul rata.
Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Bubuh ceri
sebagai hiasan.


KEPINGAN WALNUT & CORN FLAKES RANGUP
Bahan-Bahan
5. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan hingga sejuk

Bahan A:
45 gm mentega
60 gm gula aising , diayak
1 1/2 biji telur, dipukul
1 1/2 sudu teh esen vanilla


Bahan B:
50 gm tepung gandum
40 gm walnut dicincang kasar
2 cawan corn flakes

Cara Cara
1. Alas bekas pembakar berukuran 3 cm X 30 cm dengan kertas aluminium
dan dilenser sedikit

2. Krim bahan (A – mentega dan gula aising), kemudian masukkan telur, di
ikuti esen vanilla selepas itu bahan (B) – gaul sebati.

3. Letak campuran keatas bekas yang disediakan. Ratakan nipis – nipis
4. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 150°C selama 10 – 15 minit atau
hingga kekuningan

6. Apabila telah sejuk, pecahkan menjadi kepingan.
*anda boleh juga menggunakan acuan kertas jika suka.






CORN FLAKES COOKIES – Kak Nor’s

200g     Plain Flour
100g     Custard Powder
1 tspn   Baking powder
100g     Corn Flakes
100g     Mixed fruit
200g     Margarine
125g     brown sugar
1 tspn   Vanilla Essence
1          egg yolk


1. Sift together ingredients
-          flour / custard powder / baking powder / corn flakes / mixed fruit
2. Butter , sugar, vanilla essence – beat until fluffy and add egg yolk. Beat well.
3. Fold in mixture and mix until it forms a soft dough.
4. Drop 1 teaspoonful of dough on lightly greased baking trays.
5. Bake in preheated oven at 180 for 15-20 minutes or until golden brown.

  

CRUNCH CHOCOLATE RICE

 
BAHAN A
160 GM MENTEGA
70 GM GULA CASTOR
 
 
BAHAN B
300 GM TEPUNG KEK
300 GM TEPUNG BERAS


BAHAN C
250 GM OAT
125 GM COKLAT URAI



BAHAN D
1 SUDU TEH ESEN VANILA1 BIJI telur

1. PUKUL BAHAN A SEHINGGA KEMBANG.
2. MASUKKAN BAHAN D DAN ADUN SEBATI..
3. MASUKKAN BAHAN B DAN C.
4. BENTUKKAN DOH KECIL-KECIL DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR DI DALAM KETUHAR SELAMA 10 MINIT PADA SUHU 180’C.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment