Thursday 4 August 2011

Tandoori Kurau
Bahan-bahan: 
3 keping ikan kurau 
1 biji liamu purut 
1 sudu besar halia (dicincang halus) 
2 biji bawang putih (dicincang halus) 
5 sudu besar yoghurt 
1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar 
10 gm jintan halus 
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus) 
Garam dan lada hitam secukup rasa 
2 sudu besar minyak sapi 
Cara: 
 
  1. Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk. 
  2. Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam. 
  3. Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit. 
  4. Hidangkan bersama roti atau nasi. 

No comments:

Post a Comment